Aftrek Studiekosten nog mogelijk in 2021, verdwijnt in 2022

Aftrek Studiekosten verdwijnt per 1-1-2022!

Let op: studiekosten van particulieren kunnen voor de IB aangifte 2021 nog aftrekbaar zijn en interessant om geld van de belastingdienst terug te krijgen!

In 2022 gaat dit veranderen: het kabinet is voornemens dat per 1 januari 2022 de aftrekpost studiekosten verdwijnt – stel uw studie dus niet langer uit en start nog in 2021 met de opleiding Sportmassage, Wellness-therapeut etc. en vervolgcursussen!!!

Bent u op zoek naar een goede en erkende opleiding tot sportmasseur/verzorger, Sporttherapeut of Wellness-therapeut? Het kan veel voordeel opleveren door nu dit najaar te starten bij Massage Opleidingen Lian Bart in Purmerend.

Hieronder eerst een paar rekenvoorbeelden en vervolgens de uitleg van de voorwaarden:

Rekenvoorbeeld 1 – opleiding Sportmassage:

Start de opleiding tot Sportmassage/verzorging op 6-9-2021:
Totaal opleidingskosten Sportmassage                                           € 1.495,00
-/- drempel voor voordeel studiekostenaftrek                       -/-        €    250,00
Bedrag waar aftrek studiekosten over gedaan mag worden:          € 1.245,00

…. Stel u zit in box 1 in schijf 1 (tot 66 jaar, belastbaar inkomen t/m € 68.508,00) is 37,1% = bedrag wat u van de belastingdienst terug kunt vragen: € 461.

Of u zit in box 1 in schijf 2 (tot 66 jaar, belastbaar inkomen vanaf € 68.508,00) is 49,5% = bedrag wat u van de belastingdienst terug kunt vragen € 616.

Rekenvoorbeeld 2 – opleiding Sporttherapeut:

Start de opleiding tot Sporttherapeut (al in bezit van diploma sportmassage, nu nog module kinesiotaping, blessurepreventie en manuele lymfedrainage te doen) start op 2-11-2021:

Totaal opleidingskosten kinesio+bles.prev.+lymfe                           € 1.645,00
-/- drempel voor voordeel studiekostenaftrek                       -/-        €    250,00
Bedrag waar aftrek studiekosten over gedaan mag worden:          € 1.395,00

…. Stel u zit in box 1 in schijf 1 (tot 66 jaar, belastbaar inkomen t/m € 68.508,00) is 37,1% = bedrag wat u van de belastingdienst terug kunt vragen: € 517.

…. Of u zit in box 1 in schijf 2 of 3 (tot 66 jaar, belastbaar inkomen vanaf € 68.508,00) is 49,5% = bedrag wat u van de belastingdienst terug kunt vragen € 690.

Rekenvoorbeeld 3 – opleiding tot Wellness Therapeut:

Start de opleiding tot Wellness Therapeut (bestaat uit 8 modules) dit najaar in 2021:
Totaal opleidingskosten Wellness Therapeut                                  € 1.500,00
-/- drempel voor voordeel studiekostenaftrek                       -/-        €    250,00
Bedrag waar aftrek studiekosten over gedaan mag worden:          € 1.250,00

…. Stel u zit in box 1 in schijf 1 (tot 66 jaar, belastbaar inkomen t/m € 68.508,00) is 37,1% = bedrag wat u van de belastingdienst terug kunt vragen: € 463.

Of u zit in box 1 in schijf 2 of 3 (tot 66 jaar, belastbaar inkomen vanaf € 68.508,00) is 49,5% = bedrag wat u van de belastingdienst terug kunt vragen € 618.

Voorwaarden voor aftrekbare studiekosten 2021

  • De verplichte kosten voor uw studie en scholing kunnen alleen aftrekbaar zijn als u de uitgaven doet voor uw loopbaan of beroep. Dit kunnen de uitgaven voor uzelf zijn of voor uw fiscale partner. De eis dat het een opleiding moet zijn voor uw (toekomstige) baan is een harde eis, het mag niet gaan om een hobby of een opleiding waarin u zomaar interesse hebt. Als de studie op dit moment niet aansluit bij uw huidige beroep, maar wilt u na uw opleiding bij een wellnesscentrum/sportvereniging etc. gaan werken of een massagepraktijk opstarten? Maak dan een soort dossier op datum aan, waarin u vastlegt: wat het inhoudt, verdient, wat u moet regelen, eventuele sollicitaties of een poging tot starten (bedrijfsplan, KVK inschrijving). Stel dat de belastingdienst u gaat controleren dan moet u natuurlijk wel kunnen aantonen dat u echt wat wil gaan doen na de opleiding.
  • De kosten moeten op u of uw partner drukken. Dat wil zeggen dat als een ander de kosten (deels) betaalt, dan is er voor dat deel geen aftrek.
  • Wie recht heeft op studiefinanciering, ook niet als u het niet aangevraagd heb, heeft geen recht meer op de aftrek voor studiekosten.
  • Het leertraject dat u volgt is onder begeleiding en toezicht van een leraar. Dit gebeurt bij alle cursussen en opleidingen van Massage Opleidingen Lian Bart!
  • Drempel: Omdat de drempel 250 euro bedraagt, moeten uw opleidingskosten meer dan 250 euro in een jaar bedragen. Het maximale bedrag dat in 2021 in aanmerking komt is € 15.000.
  • Onder de verplichte studiekosten die aftrekbaar zijn kunnen vallen het te betalen cursusgeld, examengeld, lesgeld. Ook aftrekbaar zijn de verplichte boeken en readers, verplichte leermiddelen en dingen die u tijdens de opleiding en studie moeten beschermen. Dat kunnen zijn massagematerialen, verzorgingsmaterialen en verbandmiddelen, en dergelijke. Grotere investeringen zoals de aanschaf van een massagetafel is in een paar jaar tijd aftrekbaar, daarbij rekening houdend met de restwaarde na drie jaar.

Hoe regelt u het belastingvoordeel?
U ontvangt voor de start van de cursus/opleiding de factuur. Het gehele cursusbedrag dient voldaan te worden in 2021 (het mag na overleg ook in termijnen indien gewenst!).
Bij de aangifte IB 2021 vult u /de boekhouder de bedragen in onder ‘studiekosten’ en de teruggave wordt meegenomen in de aangifte.

Studiemogelijkheden:
We hebben 24 erkende massagecursussen en opleidingen. Van Klassieke Ontspanningsmassage tot Wellness-Therapeut, en van Sportmassage tot Sporttherapeut. Heeft u hulp nodig bij uw studiekeuze? We helpen u graag met een persoonlijk advies!
U kunt ons mailen of bellen 06-22316365.
U kunt zich hier inschrijven

  • Stel uw studie dus niet langer uit en start nog in 2021 om gebruik te maken van het belastingvoordeel!

NB Scholingskosten voor ondernemers blijven als bedrijfskosten gehandhaafd.

Massage Opleidingen Lian Bart besteedt de grootste zorg aan juiste informatieverschaffing. Aan deze belastinginformatie kunnen echter geen rechten worden ontleend. Voor de actuele toelichting van de Belastingdienst en alle voorwaarden om gebruik te maken van het belastingvoordeel verwijzen wij u naar de website van de belastingdienst.