Opleiding Sportmassage

Sportmassage Lian Bart

Omschrijving:
De basisopleiding voor een sportmasseur begint bij de 9 maanden durende opleiding Sportmassage/verzorging. Naast het masseren wordt er aandacht besteed aan de verzorging (tapen, bandageren, EHBSO, reanimatie, functietesten, krampbestrijding e.d.).
Hierbij staat de begeleiding van de sporter centraal.
Daarnaast is de opleiding bedoeld om als masseur een eigen praktijk te kunnen starten of om bijvoorbeeld bij een salon, massagepraktijk of saunabedrijf/wellnesscentrum te werken.
U krijgt in ieder geval heel gericht les, op een ieder zijn behoefte toegespitst. Wij dragen er persoonlijk zorg voor en doen ons uiterste best om een ieder goed begeleid door dit jaar heen te laten komen en uiteindelijk met een goed resultaat de opleiding af te ronden. Wel verwachten wij natuurlijk een goede inzet van de cursist!
Met gepaste trots hebben wij al enige jaren op rij 100% geslaagden voor het diploma Sportmassage:
– juni 2017 was het 10e jaar op rij 100% geslaagden.
– juni 2018 was er 1 cursist die in juni 2019 pas examen deed en toen ook slaagde.
– juni 2019 ook weer 100% geslaagden, waardoor we in juni 2019 voor het 12e jaar 100% geslaagden hadden.
– In juli 2020 zijn alle cursisten die examen gedaan hebben ook geslaagd, maar helaas hadden we gedurende het jaar ook een paar afvallers die (nog) geen eindexamen gedaan hebben.
– In juni 2021 zijn al onze cursisten in 1x geslaagd!
– In juni 2022 zijn wederom al onze cursisten geslaagd, 1 na een herexamen.
– In juni 2023 zijn al onze cursisten in 1x geslaagd!

Inhoud van de opleiding:
=> Bij de theorielessen wordt o.a. behandeld:
– de bouw van het menselijk lichaam (anatomie),
– de werking van het menselijk lichaam (fysiologie),
– theorie van de massage en
– theorie van de sportverzorging.
=> De praktijklessen massage bestaan uit:
de diverse vormen van massage: sederend of stimulerend van:
de rug, nek, schouder, arm, hand, rug, heup, achterzijde en voorzijde been en de voet.
=> De praktijklessen sportverzorging bestaan uit:
– anamnese en inspectie van de cliënt,
– functieonderzoek en bewegingsmogelijkheden van gewrichten en spieren,
– tapen en bandageren,
– Z.A.S.L. (zorgverlening acuut sportletsel) / E.H.B.S.O (eerste hulp bij (sport)ongevallen),
– krampbestrijding en
– reanimatie met AED.

Benodigde materialen en kleding:
– Het flesje massageolie ontvangt u de eerste les;
– Evenals het cursusboek in een losbladig systeem in een ringband.
– Het uitgebreide basisverzorgingspakket zit ook bij het cursusgeld in en bestaat uit diverse verband- en verzorgingsmaterialen die nodig zijn voor het tapen, bandageren en E.H.B.S.O. Het verzorgingspakket ontvangt u in januari.

De cursisten zorgen zelf voor:
– 1 eenpersoons hoeslaken (voor over de massagetafel, de tafel is 70cm breed x 200cm lang),
– 4 handdoeken van ca. 60x100cm en
– 1 badlaken van ca. 140cm. lengte. De handdoeken graag in één kleur, of wit.

Gewenste kleding: jogging/trainingsbroek, een T-shirt of poloshirt met korte mouwen en binnenschoenen (sportschoenen).

Vooropleiding en studiebelasting:
Voor de opleiding sportmassage is geen vooropleiding vereist.
Wij verwachten dat u thuis de nodige tijd moet besteden aan de theorie en aan het oefenen van de praktijk. Met name de theorie van de anatomie en fysiologie moet men niet onderschatten. Vooral voor degene die al even uit de schoolbanken is, dient men rekening te houden met een studiebelasting van ongeveer 7-10 uur per week (theorie en praktijk).

Leerniveau MBO niveau 4:
De opleiding Sportmassage is MBO niveau 4. Het is een middenkaderopleiding, waarin men leert de massages en verzorging volledig zelfstandig uit te voeren. Men kan na het afronden o.a. een eigen praktijk beginnen.

Het opleidingsprogramma:
De opleiding bestaat uit ca. 32-33 lesavonden en per lesavond heeft u 4 uur les (19.00-23.00 uur). Om zo uitgebreid mogelijk met u de lesstof door te nemen en veel praktijk te oefenen! Bij collega-opleiders is het vaak slechts 3 uur les per avond.
Een lesavond ziet er ongeveer zo uit:

 • 19.00 – ca. 20.15 uur: theorie
 • 20.15 – ca. 20.25 uur: theepauze
 • ca. 20.25 – 23.00 uur: praktijk

Theorie en theorie-examen:
Wij werken volgens het modulaire systeem: De theorie-onderdelen worden in modules/blokken klassikaal besproken. Elk blok wordt afgesloten door een theorie-toets met multiple choice vragen. Zo worden alle theorie-onderdelen getoetst en afgesloten, totaal verdeeld over 4 blokken, dus ook 4 theorie-toetsen totaal.
Indien u alle toetsen met een voldoende heeft afgesloten heeft u het theorie-examen behaald. Mocht u een toets onvoldoende hebben gemaakt, dan heeft u per toets twee (2) herkansingsmogelijkheden.

Het praktische eindexamen bestaat uit 4 onderdelen, te weten:
Sportmassage, Reanimatie incl. AED, Z.A.S.L., en Sportverzorging:

 • Het praktijkexamen Sportmassage (de vaardigheid van de uitvoering van de massage) wordt door examinatoren van de N.E.S.M. afgenomen op het instituut.
 • Reanimatie incl. AED wordt door docenten van de Nederlandse Hartstichting | Nederlandse Reanimatie Raad afgenomen op het instituut.
 • Het praktijkexamen Zorgverlening bij Acuut Sport Letsel (Z.A.S.L. = soort EHBO maar op een hoger niveau)  wordt ook afgenomen op het instituut.
 • Het praktijkexamen Sportverzorging (anamnese, inspectie, uitvoeren van een preventief onderzoek naar de belastbaarheid van het bewegingsapparaat, het aanleggen van tape/bandage en krampbestrijding) wordt door examinatoren van de N.E.S.M. voor de regio West-Nederland afgenomen in Amstelveen/Alkmaar.
  Een herkansing op korte termijn is ook voor het praktijkexamen mogelijk. U hoeft alleen die praktijk onderdelen over te doen waar u een onvoldoende voor heeft gescoord.
  Het praktijkexamen in Amstelveen (of mogelijk Alkmaar) voor het cursusjaar 2023/2024 is gepland op zaterdag in juni 2024.

Diploma:
De opleiding wordt volgens de richtlijnen van de V.O.S. en N.G.S. gegeven en afgesloten met een landelijk erkend examen.
Bij de V.O.S. kunt u met betrekking tot de theorie na elk behandeld module een deelcertificaat behalen en aan het eind van de cursus wordt het praktijkexamen in de regio gedaan, via de N.E.S.M. (Nederlandse Examenstichting Sportverzorging en Massage).
Indien u het theorie-gedeelte behaald heeft, en het praktijkexamen met goed resultaat heeft afgelegd ontvangt u het diploma “Sportverzorging en -massage”.
Naast het diploma Sportverzorging en -massage ontvangt u het Diploma Reanimatie met AED van de Nederlandse Hartstichting / ECR Europese Reanimatie Raad.
Bij het N.G.S. doet u (meestal eind april) op één dag een totaal theorie-examen, en u moet hiervoor slagen, alvorens u een aantal weken later het praktijk-examen mag doen. De NGS-examens worden in Utrecht gehouden en worden erkend door het K.C.E. (Kwaliteits Centrum Examinering).

B-Licentie, A-Licentie en A-Licentie Sporttherapeut:
Bij het diploma Sportverzorging en -massage ontvangt u de B-licentie-sportmassage, die 4 jaar geldig is. Na de opleiding Sportmassage kunt u zich verder gaan specialiseren via de gecertificeerde vervolgopleiding Blessurepreventie.
Na de opleiding Blessurepreventie ontvangt u de A-licentie, die 5 jaar geldig is.
Heeft u ook de specialisatie van de NBSM-erkende cursus Ortho-Kinesiotaping en Manuele Lymfedrainage, kunt u via ons instituut de N.E.S.M. A-Licentie Sporttherapeut aanvragen.

Bovendien kunt u het diploma Sportmassage uitbreiden tot het Diploma Massage Therapeut Pro!

Werkgebied:

Met het diploma sportmassage kunt u werken bij verenigingen, sportscholen en kunt u individuele sporters begeleiden. Daarnaast zijn veel gediplomeerden werkzaam in een massagepraktijk, fysiotherapiepraktijk, wellness-centra, sauna’s, beautyfarms etc. of bouwen een eigen praktijk op.

Wanneer en de kosten?
De lessen worden gegeven op maandagavond, van september 2024 t/m half juni 2025.
Start:      maandag 2 september 2024; en de volgende start 1 september 2025.
Tijd:        19.00 – 23.00 uur.
Kosten:  € 1.635,00 (incl. lesgeld, leerboeken, flesje massageolie, verzorgingspakket en examengeld).

De betaling van het cursusgeld à € 1.635,00 dient als volgt voldaan te worden:
€ 125,00 binnen 2 weken na inschrijving,
€ 755,00 voor 10-08-2024, en
€ 755,00 voor 01-11-2024.
Bij inschrijving na 20-8-2024, graag de betaling van €125 + €755 = €880 per omgaande te voldoen.

Bij inschrijving vóór 20-8-2024 én betaling binnen 2 weken na inschrijving van het gehele cursusbedrag in één keer (uiterlijke betaling in één keer vóór 20-8-2024), ontvangt u een korting van € 10,00 en betaald u  € 1.625,00.

Een betalingsregeling over meerdere termijnen is in overleg eventueel mogelijk.